top of page

Berekeningen Aandrijving

 

Het vluchtvoertuig wat er ontworpen is wordt aangedreven met de benen en er wordt gestuurd met de armen. Het voertuig zal twee wielen voor krijgen en een wiel achter, de aandrijving zal plaatsvinden door middel van een ketting (zie figuur 1 voor het concept).

Figuur 1. Gekozen concept.

Vermogen

Het vermogen wat een gezond persoon gedurende 1 uur maximaal kan leveren met de benen is 150 tot 200 W. Het gemiddelde vermogen wat een gezond persoon kan leveren is 100 W. Het vluchtvoertuig dient voor iedereen geschikt te zijn, ook voor de personen die minder vermogen kunnen leveren dan 100 W. Daarom is er gekozen voor een vermogen van 75 W.

P = 75 W

 

Massa

Er is gekozen voor een massa van een persoon van 100 kg.

De massa van de fiets is gesteld op 20 kg.

De totale massa is dan 120 kg.

m = 120 kg

 

Rolweerstandscoëfficiënt

Voor de berekeningen is ook de rolweerstandscoëfficiënt nodig. Er wordt hierin onderscheid gemaakt tussen bestrating en gras. Beide ondergronden komen in het parcours voor. De rolweerstandscoëfficiënt van rubber op bestrating is 0,02 en de rolweerstandscoëfficiënt van rubber op gras is 0,1.

frol(bestr) = 0,02

frol(gras) = 0,1

 

Trapfrequentie

Om de berekening uit te voeren is er nog een gegeven nodig. De trapfrequentie die een mens kan leveren met de benen is nog onbekend. In de literatuur is gevonden dat dit toerental 1,5 omwenteling/sec.

n1 = 1,5 omwenteling/sec 

Figuur 2. Overzicht trappers en achterwiel.

Berekeningen

Omdat door het gras rijden veel zwaarder is, wordt er een i gekozen die dichter bij de i van gras zit.  Er is gekozen voor i = 1.

Voor de overbrengingsverhouding i = 1, kan er gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld 2 kettingwielen die beide 20 tanden hebben.

 

Levensduur ketting 

Omdat i=1 zijn beide steekcirkeldiameters hetzelfde.

Tabel 1. Correctiefactor voor vermogen

Formule 1. Formule van Dstc

Figuur 4. Bepaling van de steek.

© 2015 BT 3 Modulegroep H

bottom of page